07-06-06

Ah, la douce France !

In een overmoedige bui beloofde ik nog wat over ons fotografie-tripje naar Frankrijk te schrijven. Iemand vroeg al om een tip voor uitstap deze zomer ! U vraagt, wij draaien. Wie had gedacht dat ik al zoveel andere dingen te schrijven had dinsdag. So here we go, met een dagje vertraging. I hope you don’t mind.

Een sfeerimpressie dan maar.

Het werd een Groene Route volgens Annemie. Een bison futé-ke, vertrekkend uit Poperinge, al hadden we toen al menige km op de teller staan. Hop, Frans Vlaanderen in en ik moet het haar nageven : de weggetjes en zichten waren exquis. Uitgekozen voor een motorbende, die we op de middag zouden treffen.
Toen de zon aarzelend doorbrak, reden we net een dorpje binnen, Ebblinghem. Magnifiek statig landhuis aan de rand van het marktplein, een Mairie zoals ik ze mij herinner uit Louis de Funès-films, met een netjes rood-wit-blauw geschilderd bordje. Rood-wit-blauw zag ik nog op een ander plekje vlakbij de mairie terug, ik moest er echt om lachen, ik vind het zo typisch voor de chauvinistische Fransen. Stel je voor : een mooi oud kerkje, de oude soms bemoste graven, een verroest hek errond en daarvoor links een 6m hoog houten kruis met witte Christus en middenvoor het momument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van ’40-’45 met daarvoor een bloembak. Die bloembak was rood-wit-blauw geschilderd ! Vertederend chauvinisme vind ik dat .
Net als de soms kleine maar altijd verzorgde bloemperkjes bij de dorpsgrens onder het naambord van het dorp. Misschien denk je : “Goh, daar is toch niks speciaals aan ?” Dan bent u wellicht een geregelde Frankrijk-ganger. Ik dus niet en ik vind het leuk om door zulke kleinigheden verrast te worden.

Leuk aan verkeerd rijden (mét gps ! maar door een omleiding) is dat je zo op onverwachte plekjes komt. Een bootlift, uiteraard aan de waterkant, vergane glorie : veel ijzer, veel roest, maar mooi, fotogeniek, ik zag er direct beelden bij van Michiel Heyndrickx en zijn boot.

Ontelbare keren klonk “waw, hebde da gezien ??” Dat betekende : picture-time ! Het was echt perfect fotoweer, mij wacht nu de taak van alles te selecteren en wat te photoshoppen. Misschien maak ik wel een foto-blogske aan.

Boulogne sur Mer is de moeite, maar lunchstop was aan Cap Gris Nez, Wimereux geloof ik en dat is buitengewoon. Mooie oude huizen, veel kleuren, pal aan de zee. Hier hebben ze nog oog voor schoonheid, behoud van natuur (koeien en schapen die met een magnifiek zicht op zee grazen, ik moet het bij ons nog zien!). Op de kaap waai je net niet weg, maar het uitzicht maakt alles goed. Wondermooi, we zien onze volgende tussenstop al liggen : Cap Blanc Nez !

Daar gebeurt het volgende... Ik ga alleen op fotojacht, spot een ouder koppel dat rug naar mij gedraaid gezapig op een stuk oude muur zit te zitten, uitkijkend over de zee en Cap Griz Nez. Wat zitten die daar mooi. Uiteraard foto, ziet er veelbelovend uit ! Inzoemen op het kleine foto-schermpje : nog bad. Ik loop rond en zie dan dat mevrouw teder haar hoofd op de schouder van meneer legt. Ik kan mijn geluk niet op, néém die foto. Per-fect ziet het er uit. Ik zo blij als een kind !
Even later staan ze op, komen op me toegelopen. Ik bedenk dat als ik op die foto zou staan, ik het leuk zou vinden die foto als souvenir te hebben, ook al ben ik niet duidelijk herkenbaar (vanop de rug). Ik spreek hen aan, vertel hen wat ik deed, of ze e-mail hebben, dan bezorg ik hen de foto ? “Oui, bien sûr !” klinkt het. “Non, je n’ai ni papier ni bic sur moi”. Hmm, ik ook ni, ik zal het onthouden. En mevrouw begint netjes haar mailadres te spellen. Tot ze het volgende zegt “shit, koppelteken, hoe zeg je dat ??”. Tja, ’t waren verdorie West-Vlamingen !

De Opaalkust, beste mensen, is amper twee uurtjes rijden vanuit West-Vlaanderen. Waar wacht u op ? Zeker voor de motorrijder een paradijs.

12:51 Gepost door Wilde Bloem | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

in het vervolg het temperant verlagen, en kleinere stapkes zetten:-))
liefs hoor!

Gepost door: kathy | 07-06-06

kijk ééns bij personalisering, invullen daar wat je wil zetten bij:
Welke naam wil je onder uw blog, maar het kan ook aan je design liggen,
eronder of erboven he, lukt het niet laat het weten via mailke en dan kijk ik effe verder, ok?

Gepost door: kathy | 07-06-06

De commentaren zijn gesloten.